Történetünk

Nagy Imre Attila vásárolta meg 1992-ben a 24. pincét és a hozzá tartozó, nadrágszíjszerű, patakig futó földterületet. Az eredeti présház ekkor már teljesen eltűnt és sűrű gaz borította a területet. A pincére rácsúszott a fölötte lévő föld, így az teljesen eltűnt. Markoló gép segítségével próbáltuk megtalálni a bejáratot és már annyi földet mozgatott meg a gép, hogy a kezelője fogadkozott, itt nem lesz semmilyen pince. Mégis sikerült megtalálni és amikor hozzáférhetővé vált a bejárat, akkor látszódott, hogy maga pince belső része nem omlott be és nem sérült. A kalandos kis történet ekkor még nem ért véget, mert a pincében több mint 4000 palack muzeális bort találtunk. Ezek a mellette lévő 25-ös pincéből kerültek oda, ami összeköttetésben állt folyosón keresztül a mi, 24-es számú pincénkkel. Az akkor már 20-30 éve ott pihenő borokat érlelés és tárolás miatt helyezhették el, amiről később megfeledkeztek.

Maguk a borok inkább csak muzeális értékükben maradtak fenn, mert gyenge minőségű dugóval sajnos akkor már sok megromlott, de voltak közöttük menthető palackok is. Hárslevelű, olasz rizling, kékfrankos fajtákból állt a kincs, amit visszaszolgáltattunk a mellette lévő pince - akkor még szövetkezet - számára. A jótettért cserébe kaptunk pár palackot, amit a mai napig őrizgetünk és kiállítottunk bortrezorunkban.

Ezt követően kezdődött meg a présház visszaépítése. Fotók, festmény és olyan emberek elbeszélése alapján épült újjá, akik még látták az eredeti épületet. A kőművesek nagy gondot fordítottak a homlokzat pontos másának elkészítésére és a tető is ugyanabban a formájában épült vissza, mint, ahogy 1834-ben készült. Ez volt a második borház, mert a 26-os pince elé 1990-ben már visszaépült az eredeti épület mása. Kőtörmelékek maradtak a közelben, ahol megtaláltuk nagy elődünk Balla Antal emlékét őrző márványtáblát, ami három részre tört és ebből kettő került elő.

Az évek során jó pár ember megfordult a pincénkben és volt olyan, aki elmondása szerint gyerekként még látta egyben a táblát. A pince aljzatbetonozása után megtörtént a berendezése. Az első években alkalmi nyitva tartással, csoportok részére borkóstolók és étkezések helyszínéül volt kihasználva. 2006 óta állandó nyitva tartással várjuk vendégeinket és innentől van lehetőség termelői bor vásárlására. Elégedetten tapasztaltuk, hogy a borház beváltotta a hozzá fűzött reményeket és egyre több ember betért hozzánk. 2012-ben elérkezett az ideje a bővülésnek és megnyitottuk a pincesor elején a 17 szobával rendelkező Borhotel Sziluettet, ami tovább növelte a pincesor turisztikai lehetőségeit.

Bízunk benne, hogy a növekvő látogatottság még tovább bővül és visszanyeri egykori közkedveltségét.